Giv ikke indbrudstyven gode arbejdsbetingelser i sommervarmen

Foto: Colourbox.
Profilbillede
dato

Sommervejret er lig med boliger, der er nemme mål for ubudne gæster, fordi mange glemmer at låse døre og lukke vinduer.

Sommeridyllen er nået til Syd- og Sønderjylland, hvor der bliver grillet i haverne og på terrasserne.

Det er dog ikke blot borgerne, der glæder sig over det gode vejr. Det gør indbrudstyve desværre også, da sommerperioden er lig med boliger, der er nemme mål for ubudne gæster.

"Mange glemmer at låse yderdørene og lader vinduerne ud mod vejen stå åbne, mens de er ude og nyde sommervarmen i haven," pointerer vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Man kan risikere at få ubudne gæster
Han medgiver, at det kan være irriterende at skulle låse og lukke efter sig. Men det giver på alle måder god mening. For ellers risikerer man at invitere en tyv indenfor.

"En indbrudstyv kan hurtigt scanne en villavej for mulige mål. Kan man se udefra, om der er værdifulde genstande i et værelse eller i entreen? Er der uhindret adgang? Hvis ja, så er der ikke langt fra tanke til handling, og få sekunder efter er tyven på vej videre med sit trofæ," pointerer Christian Østergård.

Han understreger desuden, at der er stor forskel på, hvad indboforsikringen dækker, alt efter om yderdøre og terrassedøre er låste, og vinduerne er forsvarligt lukkede.

"Der kan for eksempel være tale om, at forsikringen ikke dækker stjålne smykker og kontanter m.m., hvis tyven nemt er kommet ind. I disse tilfælde er der nemlig tale om såkaldt simpelt tyveri og ikke indbrud i forsikringsmæssig forstand. Reglerne fremgår af den enkelte forsikringspolice," forklarer vicepolitiinspektøren.

Sikkerhedsbeslag/børnesikring er ikke nok
Mange sætter et sikkerhedsbeslag/børnesikring på døre og vinduer, hvorefter de lader dem stå åbne i varmen. Men Chr. Østergård advarer om, at det ikke er nok til at holde indbrudstyven på afstand.

"Et sikkerhedsbeslag/børnesikring er naturligvis bedre end ingenting. Men en ferm indbrudstyv kan nemt og hurtigt lirke haspen af. Og i disse tilfælde er der også tale om simpelt tyveri, hvor forsikringsselskabet udelukkende dækker tabet i begrænset omfang," fremhæver Christian Østergård.

Han anbefaler i stedet, at boligejerne investerer i solide vindueslåse, som forsikringsselskaberne har godkendt

Gode råd til dig, der er hjemme
Aftal med naboerne, at du kigger efter deres hus og holder øje med kvarteret, mens de er væk. Brug Nabohjælps-App’en som et nyttigt værktøj.

Sørg for, at affaldscontaineren er kørt på plads, efter at den er tømt, at postkassen ikke er fuld, og at der er lidt frisk vasketøj på tørrestativet og lidt legetøj i haven. Selv små ting kan overbevise en tyv om, at der er nogen, selvom nabohuset er alene hjemme i ferien. Erfaringer fra udlandet viser, at op imod hvert fjerde indbrud bliver forhindret, fordi nabohjælpernes indsats betyder, at tyven vælger området fra.

Møder du nogen, du ikke kender, i kvarteret, så sig ”hej” og spørg, hvem de søger, og om de har brug for hjælp. En tyvs største frygt er at blive genkendt, så derfor bryder han sig ikke om at blive kontaktet.

Gode råd inden du selv pakker kufferten:
Fortæl ikke tyven, at du er væk. Lad være med at fortælle om rejseplanerne på Facebook, læg ikke et foto af frokosten på terrassen i sommerhuset på Instagram og fortæl ikke på Linkedin, at du snart tager væk fra kolleger og forretningsforbindelser. Vent med at dele minderne til du er kommet hjem, for tyven læser måske også med.

Er din stue et udstillingsvindue?
Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem?Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.

Kig på din stue udefra og se det samme, som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra.

Er der mon nogen hjemme?
Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven vælger dit hjem fra.

Gemmeleg for tyven
Tænk over, hvor du opbevarer smykker og andre værdier i dit hjem.

Rigtig mange gemmer smykkerne i soveværelset eller på badeværelset. Og det ved tyven, når han bryder ind.

Find derfor et nyt opbevaringssted allerede i dag!

Hjælp ikke tyven med at bryde ind
Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme.

Men husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med – mere avanceret værktøj skal der ikke til.

Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.

Nabohjælps app kan downloades i iTunes og Google Play. 

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi